Aké uplatnenie môžu mať staršie tanky Leopard 1?

Zdroj foto: Wikipedia / Flashpoint
Zdroj foto: Wikipedia / Flashpoint

V posledných týždňoch sa veľa hovorí o dodávkach tankov Leopard 2 Ukrajine. Cvičia sa na ne ukrajinskí tankisti a už v priebehu pár týždňov by malo byť dodaných prvých 48 kusov. V ich tieni ostávajú staršie tanky Leopard 1, ktorých by mala Ukrajina dostať omnoho viac.

Holandsko, Nemecko a Dánsko oznámili, že darujú Ukrajine minimálne 100 tankov Leopard 1. Postupne ich však môže byť ešte viac. Len v Nemecku je v skladoch firiem Rheinmetall a FFG k dispozícii 187 kusov týchto obrnencov. Belgická vláda medzitým rokuje s inou súkromnou firmou o nákupe ďalších 50 tankov, čo by ich celkový počet zvýšilo na 237.

Ukrajina však má eminentný záujem o moderné tanky. Leopard 1 však má 60 rokov a súčasným ruským tankom T-72, T-80 a T-90 sa v rovnocenných podmienkach nemôže postaviť. Má pre takéto stroje Ukrajina využitie? Odpoveď je áno – a to aj napriek všetkým nedostatkom, ku ktorým treba zarátať aj ďalšiu záťaž pre logistiku, čo sa týka dodávok munície a náhradných dielov. Frontová línia na Ukrajine je dlhá a menej exponované úseky môžu pokryť aj staršie tanky. Na tento účel nasadilo Rusko na Ukrajine aj staré tanky T-62, ktoré už boli vyradené a bolo ich treba vytiahnuť zo skladov. Leopard 1 pritom T-62 v niektorých ohľadoch prekonáva.

Tanky Leopard 1 vstúpili do služby v roku 1965. V tom čase nekládla armáda ani dizajnéri dôraz na pancierovú ochranu, ale na mobilitu a palebnú silu. V základnej verzii tak má tento tank maximálnu hrúbku panciera iba 7 cm ocele. Všetky tanky pre Ukrajinu sú však vo verzii Leopard 1A5, ktorá sa prvýkrát objavila v roku 1987 a má viacero vylepšení. Pancier je doplnený panelmi zvyšujúcimi ochranu proti priepalným zbraniam, napríklad RPG. Je možné, že ukrajinskí technici na tieto stroje po dodaní doplnia aj schránky s reaktívnym pancierom.

Leopard 1A5 dostal tiež novú vežu s muníciou uloženou oddelene v jej zadnej časti. Pri predchádzajúcich verziách bola munícia uložená v korbe. Toto nové riešenie zvyšuje šancu posádky na prežitie pri zásahu tanku. Pre kanón kalibru 105 mm bolo v tej dobe tiež vyvinutých niekoľko druhov novej munície vrátane úplne novej podkalibernej priebojnej strely.. Veľkou zmenou pri modernizácii bol systém riadenia paľby vyvinutý na základe systému z tanku Leopard 2. Verzia 1A5 má tiež nové pozorovacie prístroje s nočnou optikou. Pozorovacie a zameriavacie prístroje sú po novom na strope veže a nie vo výklenkoch na jej bokoch. To je jedna z vecí, ktoré na prvý pohľad odlišujú 1A5 od starších verzií.

Tank má hmotnosť 42 ton, štvorčlennú posádku a maximálnu rýchlosť 65 km/h. K tankovým súbojom dochádza na Ukrajine len zriedka, takže Leopard 1 môže nájsť uplatnenie pri podpore pechoty, ničení nepriateľských BVP, alebo aj v úlohe delostrelectva pri ostreľovaní nepriateľských pozícií nepriamou streľbou z kanóna kalibru 105 mm.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska