Nemecko dodá Ukrajine tanky Leopard 2A6

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Je to potvrdené! Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes ráno na zasadnutí vlády oznámil rozhodnutie poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2. Zároveň bude Berlín súhlasiť so žiadosťami iných štátov dodať Kyjevu tieto stroje nemeckej výroby.

Nemecko sa rozhodlo v prvej fáze dodať 14 tankov vo verzii Leopard 2A6. Ide o druhú najmodernejšiu verziu, novšie sú už len Leopardy 2A7. Od najrozšírenejšej verzie Leopard 2A4 sa na prvý pohľad líši čelným pancierom veže, ktorý je šípovito zošikmený a kanónom s dlhšou hlavňou (120 mm/L55). Verzia 2A4 má čelo veže s kolmým pancierom a kanón 120 mm/L44.

Nemecko zároveň oznámilo, že začne čo najskôr cvičiť ukrajinských tankistov. Predpokladá sa, že ich výcvik potrvá 8 až 12 týždňov. Tento krok Berlína privítalo Poľsko, ktoré už dlhšie vyvíjalo tlak, aby Berlín povolil dodávky Leopardov 2 na Ukrajinu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa za to Olafovi Scholzovi poďakoval. „Toto rozhodnutie je veľkým krokom smerom k zastaveniu Ruska. Spoločne sme silnejší,“ vyhlásil Morawiecki. Pridali sa aj pobaltské krajiny. Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis odkázal Scholzovi slovnú hračku: „Tanke Schön!“

Poľsko tiež pošle 14 zo svojich približne 250 Leopardov 2. Predtým Varšava dodala Kyjevu okolo 250 starších tankov T-72 sovietskej výroby. Teraz dodá aj približne 50-60 ďalších T-72 popri Leopardoch 2. Fínsko tiež dodá 14 tankov, Nórsko 8 a Holandsko ich chce poslať 18. Ide o Leopardy 2, ktoré si holandská armáda len prenajímala od Nemecka. Teraz ich plánuje odkúpiť a obratom dodať Ukrajine. Niekoľko tankov mienia dodať aj Španielsko a Portugalsko. Kým v prípade Madridu zatiaľ nie je známe, koľko zo 108 Leopardov 2A4 môže poslať, Lisabon chce poskytnúť štyri. Dokopy by tak mohla Ukrajina v prvom kole dodávok dostať okolo 80 kusov Leopardov 2.

K nim treba prirátať ešte 14 tankov Challenger 2, ktorých poskytnutie oznámila Británia už predtým. Neskôr v priebehu dňa americký prezident Joe Biden potvrdil, že USA pošlú 31 tankov M1A2 Abrams. Leopardy 2 aj Abramsy používajú 120 mm kanón Rheinmetall s hladkou hlavňou a môžu teda používať rovnakú muníciu. Challenger 2 však má odlišné delo s hlavňou s vývrtom a potrebuje teda inú muníciu. Britské tanky tiež majú relatívne slabý motor (okolo 16 až 18 konských síl na jednu tonu) a sú teda menej pohyblivé. Leopardy 2 majú silnejší dieselový motor, ktorý dáva 23 konských síl na jednu tonu. Americké Abramsy majú úplne iný pohonný systém, ktorý využíva turbínu a tanky sú vďaka tomu veľmi pohyblivé, no ich údržba je komplikovanejšia a majú tiež vysokú spotrebu.

Z tohto pohľadu sú pre Ukrajinu najvýhodnejšie práve Leopardy 2, ktoré majú vyváženú kombináciu pohyblivosti, pancierovej ochrany i palebnej sily. Majú tiež kvalitné optické prostriedky a oproti sovietskym tankom muníciu uloženú tak, aby sa znižovalo riziko pre posádku v prípade zásahu tanku.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska