Ukrajina dostáva čoraz masívnejšiu pomoc, na tanky sa ale čaká

Zdroj foto: Ibaril
Zdroj foto: Ibaril

Žiaľ, muselo to trvať takmer 10 mesiacov a Ukrajinci museli ukázať, že aj s pár raketometmi HIMARS a 155 mm húfnicami dokážu zastaviť ruských okupantov a zahnať ich na viacerých miestach na ústup. Až teraz sa vojenská pomoc napadnutej krajine začína skutočne rozbiehať – hoci s dodávkami tankov Západ stále váha.

Spojené štáty posielajú Ukrajine ďalších 59 bojových vozidiel pechoty Bradley. Dodanie prvých 50 oznámili pritom len pred pár dňami. K týmto pásovým vozidlám dodajú aj 590 protitankových rakiet TOW a 295 000 kusov munície kalibru 25 mm. Dodajú aj rakety zem-vzduch pre pokročilý systém protivzdušnej obrany NASAMS a ďalších osem vozidiel Avenger s raketami zem-vzduch krátkeho dosahu.

Úplnou novinkou v amerických dodávkach je 90 osemkolesových obrnených transportérov Stryker, ktoré môžu prepraviť až 9 vojakov. Nie je známe, v akej verzii tieto stroje Ukrajina dostane. Môžu byť vyzbrojené 12,7 mm guľometom, 40 mm granátometom, 30 mm kanónom alebo aj 105 mm kanónom na palebnú podporu. Čo je známe, že k nim USA dodajú aj 20 odmínovacích valcov, ktoré tieto vozidlá tlačia pred sebou.

Okrem toho dostane Ukrajina z USA vyše 400 ďalších vozidiel, 2000 prenosných protitankových rakiet a 140-tisíc granátov pre húfnice a mínomety. Kanada pridá 200 obrnených vozidiel Senator a Švédsko pošle 50 pásových bojových vozidiel pechoty CV90. Tie si, mimochodom, objednala aj naša a česká armáda. Švédske stroje sú vyzbrojené kanónom kalibru 40 mm, ktorý výrobca inak neponúka na vývoz. Exportná verzia CV90 pre Slovensko bude vyzbrojená 35 mm kanónom.

Švédsko pošle Ukrajine aj 12 kolesových samohybných húfnic Archer kalibru 155 mm. Tie sa vyznačujú vysokou rýchlosťou streľby. Húfnica môže byť pripravená k streľbe za 30 sekúnd, vystreliť tri rany za 15 sekúnd a za 30 sekúnd byť zase v pohybe preč. Dostrel je 40 km, s navádzanými granátmi Excalibur je to viac ako 50 km.

S delostreleckými zbraňami sa rozhodlo pomôcť aj Dánsko. To si v roku 2017 objednalo 19 francúzskych samohybných 155 mm húfnic CAESAR na českom podvozku Tatra 815. Teraz sa rozhodlo na nič nečakať, všetky húfnice presunúť na Ukrajinu a objednať si miesto nich náhradu.

Delostrelecké zbrane zohrali kľúčovú rolu pri odrazení ruského náporu vlani v lete a tiež pri ukrajinských protiofenzívach na jeseň. Ukrajina však žiada aj moderné tanky. Nemecko sa ich zdráha dodať a váha aj s povolením na reexport Leopardov 2, ktoré zakúpili iné štáty. Chce tak urobiť až vtedy, keď moderné tanky dodajú Ukrajine aj USA. Práve o ďalšej pomoci Ukrajine dnes rokuje 50 štátov na konferencii v nemeckom Ramsteine. Je medzi nimi aj všetkých 30 členských štátov NATO. Poľsko už naznačilo, že je odhodlané dodať Ukrajine Leopardy 2 aj napriek nesúhlasu Berlína.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska