Prieskumné lietadlá presunú z Nemecka do Rumunska

Zdroj foto: RAF
Zdroj foto: RAF

NATO premiestni z Nemecka do Rumunska niekoľko prieskumných lietadiel známych ako AWACS. Budú tak bližšie k bojiskám na Ukrajine, o ktorých zbierajú informácie. Doraziť by mali v utorok 17. januára.

AWACS je označenie jedného systému, ktoré tieto lietadlá nesú. Široká verejnosť ich pozná pod týmto názvom, no oficiálne označenie je AEW&C, čiže Airborne early warning and control (Lietajúce stredisko včasnej výstrahy a riadenia). Na tento účel NATO používa stroje Boeing E-3 Sentry s veľkým radarom na trupe.

Tieto lietadlá zisťovali informácie už pred ruským útokom na Ukrajinu. Odvtedy lietajú mimo ukrajinského vzdušného priestoru nad Rumunskom a Čiernym morom. Vedia napríklad zistiť, kedy a koľko rakiet a striel s plochou dráhou letu Rusi odpálili. Pôsobili z leteckej základne pri Aachene, ktorý leží na západe Nemecka neďaleko hraníc s Belgickom a Holandskom. Odtiaľ je to do operačného priestoru približne 2000 km, ktoré musia absolvovať tam aj naspäť.

Teraz sa presunú na rumunskú leteckú základňu v Otopeni pri Bukurešti. Tá je približne 200 km od rumunsko-ukrajinských hraníc. Výrazne tým predĺžia dobu, počas ktorej môžu vykonávať svoje misie. Zatiaľ sa plánuje, že lietadlá ostanú v Otopeni niekoľko týždňov.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska