Rusi majú rozpory, Ukrajinci dostanú moderné tanky

Zdroj foto: Friedrich Böhringer
Zdroj foto: Friedrich Böhringer

V ruských ozbrojených silách sa čoraz častejšie prejavujú rozkoly medzi jednotlivými frakciami. Najväčšie pnutie je medzi armádou a žoldnierskou skupinou tzv. Wagnerovcov. Rozpory sú však aj vnútri armády.

Nesúlad sa najnovšie ukázal v tvrdých bojoch o ukrajinské mestečko Soledar v Doneckej oblasti. Šéf Wagnerovcov Prigožin sa už v utorok večer pochválil, že Soledar bol kompletne dobytý a tento úspech dosiahli výhradne jeho žoldnieri bez prispenia armády. Toto tvrdenia popreli najskôr ukrajinské ozbrojené sily, ktoré stále ovládajú západnú časť Soledaru a pre dnešok sa zdá, že ruský postup zastavili. Čo je však prekvapujúce, Prigožinovo tvrdenie dnes poprela aj ruská armáda, ktorá uviedla, že v meste stále prebiehajú tuhé boje, na ktorých sa zúčastňujú ruskí výsadkári a ruské letectvo. Pre zmenu vôbec nespomenuli, že by tam bojovali Wagnerovci.

Je to ďalší príklad hlbokej neznášanlivosti medzi Prigožinom a ruskými generálmi. Tí si však vybavujú aj účty medzi sebou. Generál Surovikin, ktorý sa na jeseň stal veliteľom všetkých ruských jednotiek na Ukrajine, dnes prišiel o funkciu. Nahradil ho samotný náčelník generálneho štábu Gerasimov. Surovikin sa stal jedným z jeho troch zástupcov. Práve Surovikin, známy tvrdým postupom, pritom skonsolidoval ruské línie po sérii úspešných ukrajinských ofenzív. O Gerasimovovi nebolo v tom čase vôbec počuť. Do vysokých funkcií sa vracajú aj velitelia odvolaní už skôr pre neschopnosť – napríklad z generála Lapina sa včera stal náčelník štábu ruských pozemných síl.

Leopardy 2 a Challengery 2

Kým pri Soledare 10 km severne od Bachmutu prebiehajú najtvrdšie boje od začiatku vojny, západní spojenci začínajú rozbiehať ešte silnejšiu pomoc Ukrajine. Poľský prezident Andrzej Duda dnes vyhlásil, že jeho krajina poskytne bojujúcemu susedovi rotu tankov Leopard 2. Stane sa tak podľa neho v rámci medzinárodnej koalície. Duda ju síce nespresnil, ale minimálne Fínsko už predtým vyhlásilo, že je ochotné Leopardy 2 dodať Ukrajine tiež. Duda nespresnil ani počet tankov, rota môže byť podľa rôzneho spôsobu organizácie 10 až 14 tankov. Dodal, že pred dodaním tankov je potrebné splniť viacero formálnych povinností, ako je napríklad získanie súhlasu nemeckej strany s ich re-exportom. Reakcia Nemecka zatiaľ nie je známa.

Zato je známa reakcia Británie. Tá už niekoľko dní naznačovala, že je ochotná dodať Ukrajine moderné západné tanky, ak sa k tomuto kroku pripoja aj iné štáty. Kancelária premiéra Rishiho Sunaka dnes uviedla, že v spolupráci s partnermi pošle Kyjevu tanky Challenger 2. Tie majú, rovnako ako Leopardy 2, veľmi účinný kanón kalibru 120 mm.

Kanada zas oznámila, že v USA zakúpi pre Ukrajinu moderný protivzdušný systém NASAMS a zásobu munície preň. Z Pakistanu zas prenikli správy, že z prístavu Karáčí vyšlú do poľského Gdaňska loď so 159 kontajnermi. Tie budú plné delostreleckej munície kalibru 155 mm, prachových náloží, časovačov a rozbušiek pre delostrelecké granáty. Pakistan by za to mal dostať od Západu pomoc pri modernizácii svojej vojenskej techniky.

K presunom techniky dochádza aj v rámci spojeneckých krajín NATO. Niektoré z nich sa týkajú aj Slovenska. Spojené štáty sa chystajú stiahnuť svoju batériu Patriotov z leteckej základne Malacky na údržbu do Nemecka. Na Slovensku by ostali dve nemecké batérie Patriotov na letisku Sliač. Uvažuje sa o presune talianskej jednotky protivzdušnej obrany, ktorá by americký systém nahradila. Taliani nemajú vo výzbroji Patrioty, ale prišli by so systémom SAMP/T. Na Slovensko by sa mohla presunúť aj nemecká tanková jednotka s Leopardami 2. To by našim vojakom, ktorí stroje tohto typu začínajú preberať, uľahčilo zoznámenie sa s nimi a výcvik.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska