Albánsko kúpi drony Bayraktar TB2

Zdroj foto: Ministry of Defence of Ukraine
Zdroj foto: Ministry of Defence of Ukraine

Albánsko podpísalo dohodu o nákupe troch tureckých dronov Bayraktar TB2. Tieto stroje, ktoré sa stali známe nasadením vo vojne na Ukrajine, budú v Albánsku slúžiť na vojenské i civilné účely.

Pôvodne Albánsko v júli minulého roka ohlásilo plány na nákup deviatich dronov od tureckého výrobcu. Pôvodne mali byť neozbrojené a používať sa mali len na monitorovanie lesných požiarov či prieskum pri policajných operáciách.

Vojna na Ukrajine však tieto plány zmenila. Albánsko ohlásilo, že po novom chce svoje drony plne vyzbrojené a používať ich bude aj armáda. Naďalej však budú slúžiť aj na vyššie spomínané civilné účely. Albánsky premiér Edi Rama uviedol, že používať ich budú aj na odhaľovanie nelegálnych marihuanových polí, ktoré sa často nachádzajú v ťažko prístupnom horskom teréne.

Bayraktar TB2 môže na štyroch závesníkoch pod krídlami niesť navádzané bomby a rakety s celkovou hmotnosťou 150 kg. Albánsko dostane objednané tri kusy na budúci rok. Turecký výrobca Baykar vyškolí 30 albánskych špecialistov, ktorí potom prevezmú prevádzku riadiaceho centra na základni NATO Kuçova. Premiér Rama však nepovedal, či jeho krajina neskôr kúpi aj ďalšie stroje.

Albánsko vstúpilo do NATO v roku 2009. Vo výzbroji nemá žiadne prúdové ani vrtuľové lietadlá, má len 28 helikoptér siedmich rôznych typov, mnohé z nich sú už staršie. Na budúci rok má prevziať tiež dva nové vrtuľníky Black Hawk. Celkovo chcelo kúpiť štyri kusy týchto strojov, ktoré má vo výzbroji aj Slovensko.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska