Dodá Nemecko Patrioty Poľsku?

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Nemecký kancelár Olaf Scholz a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa na budúci týždeň dvakrát stretnú v Berlíne. Hovorkyňa nemeckej spolkovej vlády Christiane Hoffmann uviedla, že jednou z tém ich rozhovorov bude nemecká ponuka na poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Patriot Poľsku.

Nemecká ponuka prišla po tom, čo poľskú pohraničnú obec Przewodów zasiahla zablúdená raketa z ukrajinského systému protivzdušnej obrany S-300 a zahynuli pri tom dvaja ľudia. Ponuka sa stala predmetom nečakaných sporov aj v Poľsku. Tamojší minister obrany Mariusz Blaszczak totiž požiadal Nemecko, aby Patrioty namiesto do Poľska dodalo radšej na Ukrajinu. Proti tomu sa však ozval poľský prezident Andrzej Duda, podľa ktorého by mali byť rozmiestnené priamo v Poľsku.

Z čisto vojenského hľadiska treba uznať, že ani rozmiestnenie Patriotov v Poľsku by nezabránilo takej tragédii, aká sa stala v Przewodówe. Takéto batérie totiž chránia hlavne významné strategické ciele a na to, aby úspešne zachytili rýchlo letiacu nepriateľskú raketu, musia byť umiestnené medzi miestom odpálenia tejto rakety a cieľom, ktorý chránia. To v prípade pohraničnej obce nie je možné – šanca na zachytenie rakety je tam len malá. Ak by mali Patrioty účinne chrániť aj poľské pohraničie, museli by byť naozaj rozmiestnené na západnej Ukrajine. To je však z politického hľadiska príliš horúci zemiak.

Christiane Hoffmann uviedla, že nemecká vláda pozorne sleduje, ako prebiehajú diskusie v Poľsku, nechce sa k nim však vyjadrovať. Nemecko však podľa nej diskutuje so spojencami o návrhu Poľska, aby poslalo svoje systémy protivzdušnej obrany Patriot priamo Ukrajine. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg k tomu povedal, že to, či chce Ukrajine poslať Patrioty, je na rozhodnutí Nemecka.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska