Čínsky líder si upevnil svoju moc

Zdroj foto: sky
Zdroj foto: sky

Kým pozornosť väčšiny sveta je upretá na vojnu na Ukrajine, zásadné veci sa udiali v Číne. V Pekingu sa skončil 20. zjazd komunistickej strany, na ktorom si prezident Si Ťin-pching nebývalým spôsobom upevnil svoju moc. Na záver nechal ponižujúco vyviesť zo sály svojho predchodcu Chu Ťin-tchaa.

Čínska komunistická strana mala doposiaľ striktné pravidlá, čo sa týka rotácie ľudí vo vedení. Zaručovalo to, že moc nie je príliš sústredená v rukách jedného človeka a tiež, že starší uvoľnia miesto mladším. Si Ťin-pching však dosiahol zmenu pravidiel vo svoj prospech. Prezidentom tak môže byť aj tretie funkčné obdobie, čo je v Číne bezprecedentné. Netýka sa ho ani veková hranica. Má 69 rokov a podľa doterajších pravidiel by musel funkciu uvoľniť.

Najväčšiu pozornosť však na záver zjazdu upútal jeho predchodca Chu Ťin-tchao. Bývalého prezidenta prišli zobrať asistenti a vyviedli ho zo sály. Oficiálne vysvetlenie ešte neprišlo. No to, že sa tak stalo pred kamerami, je veľmi symbolické. Scenár zjazdu komunistickej strany je do detailu naplánovaný a je málo pravdepodobné, že by išlo o náhodu.

Chu Ťin-tchao už v prvý deň zjazdu vyzeral, že má podlomené zdravie. Jeho náhly odchod tak mohol byť spôsobený aj zdravotnými problémami. Zjazd však trval celý týždeň. Prečo by ho na ňom nechali trápiť sa až do konca? Navyše, keď na videu pôsobil, že sám nechce odísť.

Tesne predtým sa skončilo stretnutie za zavretými dverami, na ktorom bol aj Chu. A hoci komunistický strana neperie svoju špinavú bielizeň na verejnosti, tentoraz spravili výnimku. Vyviedli ho až pred kamerami. Chu bol prezidentom v rokoch 2003 až 2013 a viedol úplne inú politiku ako Si. Otváral Čínu svetu, internet aj médiá boli slobodnejšie a do krajiny prúdili zahraničné firmy a turisti. Obklopil sa ľuďmi, ktorí boli ekonomicky skôr liberálni. Ohľadom USA presadzoval užšiu spoluprácu a v prípade Taiwanu odmietal silové riešenie.

Si zvolili úplne iný smer. Vsadil na čínsky nacionalizmus a silové riešenia bez ohľadu na medzinárodnú reputáciu krajiny. Hoci sa obdobie vládnutia jeho predchodcu teraz v Číne s obľubou označuje ako „premrhané roky“, pravdou je, že za Hua ekonomika rástla dvojciferne, kým teraz len veľmi pomaly. A to platí aj na obdobie pred pandémiou. Si sa však postaral o to, aby jeho pozíciu nikto neohrozil ani v prípade zlých hospodárskych výsledkov. Zbavil sa Huových ľudí a obklopil sa len svojimi prívržencami. Na zjazde najprv nechal Hua, aby videl, že na vedúcich funkciách skončili aj poslední ľudia z jeho éry a potom nechal symbolicky vyviesť aj jeho.  Čo to bude znamenať pre Čínu a pre celý svet, uvidíme v najbližších piatich rokoch.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska