Charkovská oblasť je oslobodená

Zdroj foto: ZSU
Zdroj foto: ZSU

Ukrajina oslobodila prakticky celú Charkovskú oblasť. Jej jednotky na severe dosiahli štátnu hranicu s Ruskom a zabezpečili ju. Na východe prenikli aj do Luhanskej oblasti. Moskva sa za to mstí ako vždy, útokmi z diaľky na civilné ciele.

Cieľom ruských rakiet sa v nedeľu večer stali elektrárne a prenosová sústava. Po týchto útokoch sa celá Charkovská oblasť a niektoré susedné časti Ukrajiny ponorili do tmy. Väčšinu dodávok elektriny sa však do rána podarilo obnoviť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky za to zanechal Rusom ešte v nedeľu večer vzdorovitý odkaz: „Stále si myslíte, že sme „jeden národ“? Stále si myslíte, že nás môžete zastrašiť, zlomiť, vynútiť si od nás ústupky? Pochopili ste vôbec niečo? Kto sme? Pre čo sme? O čom hovoríme?

Odčítajte mi z pier: Bez plynu alebo bez vás? Bez vás! Bez svetla alebo bez vás? Bez vás! Bez vody alebo bez vás? Bez vás! Bez jedla alebo bez vás? Bez vás! Zima a hlad, tma a smäd pre nás nie sú tak strašné ako vaše „priateľstvo a bratstvo“.

História však uvedie všetko na pravé miesto. A my potom budeme mať plyn i svetlo, vodu a jedlo. A bez vás!“

Rusko tvrdí, že svoje jednotky iba preskupuje. Z Charkovskej oblasti ich vraj presúva do Doneckej, ktorá je pre Moskvu prioritou. Toto tvrdenie ruskej propagandy však nevysvetľuje, prečo pri tom preskupovaní za sebou zanechávajú opustenú techniku a utekajú bez nej. Len v priebehu nedele nezávislí pozorovatelia na základe fotografií z bojísk potvrdili, že Ukrajina stratila 7 kusov vojenskej techniky. Rusko za ten istý deň prišlo až o 102 kusov vojenskej techniky – z toho ale iba 6 bolo zničených v boji, 96 strojov Ukrajinci ukoristili. V zozname je pritom iba technika, pri ktorej existuje dôkaz v podobe fotografie alebo videa. Skutočný počet môže byť vyšší.

Problémy majú Rusi aj v Chersonskej oblasti. Hoci postup je tam výrazne pomalší ako pri Charkove, dnes tam ukrajinskí vojaci oslobodili ďalšie dediny. Ukrajinské veliteľstvo Juh oficiálne vyhlásilo, že s tamojšími ruskými jednotkami rokuje o podmienkach ich kapitulácie. Podľa vyhlásenia by ruskí vojaci mohli nerušene opustiť pravý breh Dnepra, ak zanechajú na mieste svoje zbrane. Zrejme ide len o súčasť psychologickej vojny, o morálke ruských vojakov však veľmi nesvedčí fakt, že medzi Chersonom a Krymom musí armáda podnikať akcie na chytanie dezertérov.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska