Čo spôsobilo výbuchy na ruskej základni na Kryme?

Zdroj foto: UGC
Zdroj foto: UGC

V utorok popoludní otriasla ruskou leteckou základňou Saki na okupovanom Kryme séria mohutných explózií. A nielen to. Otriasla aj ruskými dovolenkármi, ktorí vyhľadávajú neďaleké letovisko Novofedorivka na brehu Čierneho mora. Tá začali z Krymu húfne utekať.

Vďaka množstvu turistov na neďalekej pláži je k dispozícii veľa videí, ktoré výbuchy zachytávajú. Je z nich jasné, že explózie zasiahli takmer celú plochu základne. K dvom veľkým výbuchom na začiatku inferna došlo prakticky súčasne niekoľko stoviek metrov od seba, čo prakticky vylučuje možnosť, že by išlo o nešťastnú náhodu. Aj napriek tomu však ruské úrady oficiálne tvrdia práve toto. Výbuchy spôsobila nedbanlivosť v muničnom sklade, ktorý bol chránený valmi a preto v zvyšnom areáli letiska nedošlo k žiadnym škodám a žiadne lietadlo nebolo zničené. Nič z toho nie je pravda…

Objavilo sa video z areálu letiska, ktoré ukazujú úplne rozbitý bombardér Su-24 a v pozadí za ním trosky ďalšieho stroja, zrejme stíhačky Su-30. Na inom videu sú zas zhorené pozemné vozidlá a budovy na základni. Aj z intenzity a rozsahu výbuchov je zrejmé, že letisko Saki utrpelo devastujúce škody. Zo satelitného záberu, ktorý bol vyhotovený v utorok ráno pred katastrofou, vyplýva, že na letisku bolo jedno transportné lietadlo Il-76, ktoré stálo v blízkosti dráhy a na odstavných plochách bolo 12 kusov Su-24, 10 strojov Su-30 a 6 vrtuľníkov. Transportný Iliušin sa očividne zachránil, pretože na jednom videu je vidieť, ako sa pohybuje po dráhe preč od výbuchov. Ostatné lietadlá zrejme toľko šťastia nemali. Ukrajinské letectvo pomerne konzervatívne odhadlo, že ich bolo zničených 9.

K ich zničeniu sa však Ukrajinci oficiálne nepriznávajú. To dáva priestor špekuláciám o tom, že už dostali rakety ATACMS s doletom až 300 km, alebo že dokončili vývoj vlastnej balistickej rakety Hrim-2, na ktorej pracovali už dlho pred vojnou. Samotná základňa leží 200 km od najbližšieho úseku frontu. Neskôr sa však objavili aktuálne satelitné zábery, ktoré ukazujú, že lietadiel bolo na základni zničených najmenej 12 a čo je dôležitejšie, vidno na nich medzi odstavenými lietadlami najmenej tri krátery. To by potvrdzovalo útok raketovými strelami…

Paradoxne, aj Rusi napriek všetkému trvajú na tom, že s výbuchom základne Saki nemali Ukrajinci nič spoločné. Má to niekoľko racionálnych dôvodov – jednak by museli priznať, že ich protivzdušná obrana na Kryme zlyhala a tiež nechcú šíriť strach medzi obyvateľstvom. Minimálne to druhé sa im vôbec nedarí. Pláže sa okamžite vyprázdnili a Kerčský most vedúci z Krymu do Ruska bol upchatý utekajúcimi turistami. Kolóna na ceste naň mala až sto kilometrov!

Denník Washington Post a server Politico dnes s odvolaním na viaceré zdroje z prostredia ukrajinskej vlády a tajných služieb uviedli, že útok na Kryme vykonali ukrajinské špeciálne jednotky. Má byť tiež znamením začiatku ukrajinskej protiofenzívy na juhu krajiny a odkazom Rusom, že sa nikde nemôžu cítiť bezpečne. Aj toto však môže byť dymová clona. Cez Krym Rusi presúvajú posily do Chersonskej oblasti a správa o pôsobení ukrajinských špeciálnych síl ich prinúti časť z nich nechať na polostrove na ochranu dôležitých bodov. Takáto správa tiež pomôže zakamuflovať prípadnú ukrajinskú schopnosť používať balistické rakety s dlhším doletom.

Isté je tak v tejto chvíli len jedno. Významnú časť bombardérov zo Saki už Rusi na ničenie ukrajinských miest použiť nemôžu. A to sa Ukrajine určite počíta.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska