Slovensko darovalo Ukrajine vrtuľníky

Zdroj foto: Eugene Dmitriyenko
Zdroj foto: Eugene Dmitriyenko

Slovensko darovalo Ukrajine päť vrtuľníkov a muníciu kalibru 122 mm do raketometov Grad. V oboch prípadoch ide o zbrane, ktoré náš bojujúci sused urgentne potrebuje. Poskytnutie tejto pomoci oznámil minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní v sídle NATO v Bruseli.

V centrále Severoatlantickej aliancie sa v stredu nestretli len ministri obrany členských krajín, ale aj predstavitelia ďalších 20 krajín z celého sveta, aby koordinovali pomoc Ukrajine. Minister Naď po rokovaní oznámil, že 4 vrtuľníky Mi-17 a jeden vrtuľník Mi-2, rovnako aj veľmi potrebná munícia do raketometov Grad, sú už po bezpečnom odovzdaní v užívaní ozbrojených síl Ukrajiny.

„Táto pomoc Ukrajine, rovnako ako všetky doterajšie dodávky, budú Slovensku preplatené z Európskeho mierového nástroja, ktorý je silným vyjadrením solidarity EÚ s Ukrajinou. Navyše, uvedené vrtuľníky už boli z našich ozbrojených síl vyradené a boli nahradené modernými špičkovými vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk. Ukrajine v tomto náročnom obdobi, samozrejme, veľmi pomôžu,“ uviedol Naď.

Ukrajina používa vrtuľníky Mi-8 vo veľkom počte. Mi-17 je ich označenie pre export. USA už dodali od apríla na Ukrajina 20 kusov Mi-17, ktoré boli pôvodne určené pre Afganistan. Slovensko teraz pridá ďalšie štyri. Tento typ helikoptéry slúži primárne na transportné účely. Môže však niesť aj kontajnery s neriadenými raketami na šiestich závesníkoch. Plošné ostreľovanie takýmito raketami s diaľky je síce značne nepresné, ale hojne ho používajú obe strany – vrtuľník sa totiž v takomto prípade nemusí natoľko priblížiť k cieľu a vystaviť sa riziku zostrelenia.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska