Slovinskí vojaci prišli posilniť Slovensko

Zdroj foto: Ozbrojené sily SR
Zdroj foto: Ozbrojené sily SR

V Medzinárodnej bojovej skupine NATO na našom území majú pôsobiť aj slovinskí vojaci. Tí v týchto dňoch dorazili aj s technikou na Slovensko.

Pôvodne malo u nás pôsobiť sto vojakov zo Slovinska, potom sa ich mandát zvýšil na dvesto. Zatiaľ ich však dorazila stovka. Mechanizovaná rota Slovinských ozbrojených síl bude podobne, ako ďalšie spojenecké jednotky, pôsobiť v Centre výcviku Lešť.

Slovinci si so sebou priviezli aj vlastnú techniku v podobe obrnených transportérov Veluk. Ide o licenčnú verziu rakúskych vozidiel Pandur I. Tie boli zaradené do služby v roku 1996. V závode Sistemska Tehnika v meste Ravne na Koroškem neskôr vyrobili 85 kusov, ktoré boli modernizované a upravené pre potreby slovinských ozbrojených síl.

Šesťkolesové vozidlá dostali meno Valuk po slovanskom kniežati, ktoré v oblasti vládlo v prvej polovici 7. storočia. V základnej transportnej verzii je vyzbrojené guľometom kalibru 12,7 mm alebo 40 mm granátometom. Má 3-člennú posádku a prepraví 6 vojakov. Existuje aj prieskumná verzia, ktorá neprepravuje vojakov, ale má silnejšiu výzbroj – 25 mm kanón, 7,62 mm guľomet a protitankové rakety TOW. V menšom počte Slovinsko používa aj sanitnú verziu bez výzbroje a mínometnú verziu so 120 mm mínometom.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska