Heger a Scholz rokovali o Patriotoch i zbraniach pre Ukrajinu

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Slovenský premiér Eduard Heger v Berlíne požiadal kancelára Olafa Scholze, aby Nemecko ponechalo na Slovensku systém protivzdušnej obrany Patriot, kým to bude potrebné. Scholz sa vyjadril, že Berlín chce posilniť svoju rotu, ktorá už je rozmiestnená na Slovensku.

„Nemecko chce chrániť NATO a preto sa snažíme byť prítomní v jeho východnej časti,“ povedal Scholz. Rozmiestnenie batérií Patriotov na Slovensku vníma nemecký kancelár ako dlhodobú pomoc. Dodal, že ich prítomnosť nie je nijako časovo obmedzená. Okrem Nemecka vyslalo systémy Patriot na Slovensko aj Holandsko a USA. Slovensko vďaka tomu mohlo poskytnúť svoj systém S-300 Ukrajine.

Premiér Heger tiež informoval, že Slovensko by mohlo poskytnúť Ukrajine ďalšiu vojenskú techniku. Dodávka tankov je ale podmienená ich adekvátnou náhradou. Nemecko v nedávnej minulosti uviedlo, že je ochotné poskytnúť techniku tým krajinám, ktoré dodajú Ukrajine ťažké zbrane sovietskej výroby. Rokovania o dodávke vojenských systémov na Ukrajinu medzi SR a Nemeckom podľa Hegera a Scholza prebiehajú, zatiaľ ich však bližšie konkretizovať nechceli.

Nemecko čelilo kritike za to, že nie je veľmi ochotné dodať Ukrajine potrebné zbrane. Pri viacerých možných dodávkach robilo v minulosti obštrukcie a zdá sa, že v tom pokračuje doteraz. Spoločnosť Rheinmetall sa napríklad v týchto dňoch ponúkla, že môže na Ukrajinu dodať pásové bojové vozidlá Marder, ktoré má vo svojom vlastníctve. Nemecká vláda to zamietla a namiesto toho, chce Mardery dodať do Grécka, ktorá za to na Ukrajinu pošle staré BVP-1. Rovnako Berlín nedávno s veľkou pompou oznámil, že dodá Ukrajine moderné protivzdušné systémy IRIS-T krátkeho a stredného dosahu. Až teraz vyšlo najavo, že termín dodanie bude najskôr v októbri, hoci Ukrajina ich potrebuje tak urgentne, že včera bolo neskoro.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska