Slovenských vojakov čakajú desiatky cvičení

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Vláda SR dnes odsúhlasila návrh ministerstva obrany na výcvikové aktivity v druhom polroku 2022. Podľa neho by sa malo od júla do decembra na Slovensku konať 26 vojenských cvičení. Naopak, slovenskí vojaci sa zúčastnia na 48 cvičeniach v zahraničí.

V Zemianskych Kostoľanoch sa napríklad bude konať mnohonárodné cvičenie Toxic Valley zamerané na odoberanie vzoriek a identifikáciu chemických látok. Na Slovensaku sa uskutoční aj slovensko-poľské cvičenie Combined Effort. Slovenských vojakov čaká aj cvičenie s  ukrajinskými špeciálnymi jednotkami v rámci programu NATO – Ukraine. Taktické postupy síl na špeciálne operácie si na ňom preveria aj s českými vojakmi.

Príslušníci Ozbrojených síl SR by mali byť vyslaní na cvičenia v Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Turecku, USA, Rumunsku, Chorvátsku či Gruzínsku.

Oproti prvému polroku 2022 však ide o pokles aktivít. Na prvých šesť mesiacov tohto roka bolo na Slovensku naplánovaných 32 cvičení za účasti príslušníkov zahraničných ozbrojených síl. Zároveň mali byť naši vojaci vyslaní na 60 cvičení v zahraničí. Zhoršenie bezpečnostnej situácie v Európe po ruskom útoku na Ukrajinu spôsobilo, že tento plánovaný počet cvičení sa v prvom polroku ešte mierne zvýšil.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska