Konflikt na Ukrajinu sa zmenil na zákopovú vojnu z prvej svetovej

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Boje na Ukrajine začínajú podľa vojenského analytika pripomínať zákopovú vojnu v prvej svetovej. Pre BBC to povedal šéf bezpečnostnej konzultačnej firmy Sibylline Justin Crump. Rusko má podľa neho šťastie, ak za 24 hodín dobyje jedno pole.

Dôvodom je, že v súčasnej situácii je výhoda na strane brániacej sa armády. Z toho na jednej strane ťažia Ukrajinci pri obrane svojho územia, no na druhej strane to vyhovuje Ruskom okupujúcim dobyté mestá. Podľa Crumpa, ktorý predtým slúžil v britskej armáde, je mierna hybnosť na strane Ruska, ktorého vojská sa s veľkým úsilím derú vpred. Moskva bude chcieť dobyť Severodoneck a potom zvyšok Donbasu, aby mohla vyhlásiť nejakú formu víťazstva.

Tam sa však Rusko nezastaví. Crump očakáva, že následne sa zameria na Záporožie, potom urobí ďalší pokus o dobytie Charkova a následne sa pokúsi obsadiť Odesu na južnom pobreží. Zlá taktika a ďalšie nedostatky ukázali, že Rusko dokáže úspešne útočiť iba v jednom smere a nie po viacerých osách súčasne. Naďalej však bude ťažiť z taktiky opotrebovacej vojny a spoliehať sa na to, že Západ postupne prestane Ukrajinu podporovať. Nikde však nie je písané, že mu to musí vyjsť, hovorí Crump s tým, že „aj Rusko musí platiť účty“. Tým nemal na mysli len ekonomické dopady vojny, ale aj ľudské straty.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska