Zuzany 2 pôjdu na Ukrajinu

Zdroj foto: FB / OS SR
Zdroj foto: FB / OS SR

Slovensko dodá Ukrajine samohybné húfnice Zuzana 2. Počas návštevy Kyjeva to potvrdila naša prezidentka Zuzana Čaputová. Malo by ísť minimálne o jednu batériu, čiže osem kusov.

„Je to komerčný kontrakt medzi Ukrajinou a firmou na Slovensku. Dohodli a doladili sa posledné veci,“ uviedla prezidentka s tým, že kontrakt sa naplní krátko po jeho uzavretí. Nepôjde teda o slovenský dar Ukrajine ako v prípade protilietadlového systému S-300.

Húfnice Zuzana 2 vyrába štátom kontrolovaná firma Konštrukta – Defence v Dubnici nad Váhom. Ide o novú verziu húfnic Zuzana, od ktorých sa líši na prvý pohľad jednomiestnou kabínou vodiča namiesto staršej dvojmiestnej a tiež dlhšou hlavňou, ktorá zaisťuje dlhší dostrel. S niektorými typmi grantáov to môže byť až 50 km. Osemkolesový podvozok poskytuje dobré jazdné vlastnosti v teréne. Ministerstvo obrany SR počas predchádzajúceho volebného obdobia objednalo 25 kusov týchto húfnic. Práve z tejto objednávky teraz pôjdu aj húfnice na Ukrajinu.

O rokovanich medzi štátnou firmou Konštrukta – Defence a ukrajinskou štátnou spoločnosťou o odkúpení húfnic Zuzana 2 informoval aj minister obrany Jaroslav Naď. Predmetom rokovaní je počet húfnic a ich cena. „Ide pôvodne o húfnice, ktoré boli objednané pre Ozbrojené sily SR. Počet ešte nie je finalizovaný, ale ide minimálne o jednu batériu,“ povedal minister Naď. Cena za húfnice má byť so zľavou, ale konkrétnu cenu minister neuviedol.

Doplnenie: Minister Naď vo štvrtok potvrdil uzavretie dohody o predaji 8 húfnic Zuzana 2 za viac ako 40 miliónov eur.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska