Zelenskyj sa poďakoval Slovákom

Zdroj foto: Ofis Prezidenta
Zdroj foto: Ofis Prezidenta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes prostredníctvom videa prihovoril slovenským poslancom. Jeho prejav v NR SR trval 13 minút a väčšina prítomných, vrátane časti opozície, ho ocenila.

Zelenskyj Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc s tým, že Európa by si z nás mohla brať príklad. Rovno však povedal, že Ukrajina bude potrebovať aj ďalšiu pomoc a konkrétne spomenul lietadlá a vrtuľníky. Pripomenul, že Slovensko má z augusta 1968 tiež svoje skúsenosti s okupáciou vojskami, ktoré chcú potlačiť slobodu. A vyjadril tiež pochopenie pre to, že Slovensko sa nevie tak rýchlo zbaviť závislosti od ruského plynu a ropy.

Na Ukrajine sa zatiaľ strategická situácia nijak nemení. Pri Charkove mierne postupuje ukrajinská armáda, pri Izjume sa tvrdo bojuje bez postupu na žiadnej strane a na Donbase mierne postupuje ruská strana. Odesa čelila ďalšiemu masívnemu ostreľovaniu ruskými raketami.

Napriek zdanlivej statickosti na fronte sú západní aj ukrajinskí predstavitelia presvedčení, že Rusko vyčerpáva svoje zdroje. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v tejto súvislosti vyhlásil, že Ukrajina mení svoje vojnové ciele. Kým na začiatku vojny chcela, aby sa ruské vojská vrátili na líniu spred 24. februára a aby Moskva zaplatila vojnové škody, teraz chce oslobodiť celé svoje územie. „Ak budeme dostatočne silní a vyhráme v bitke o Donbas, ktorá bude kľúčová pre ďalší vývoj, víťazstvom v tejto vojne bude pre nás oslobodenie ďalších našich území,“ povedal Kuleba. Ukrajina by tak chcela získať aj celé Donecko a Luhansko, aj Krym. Je ale možné, že ide len o pripravovanie si vyjednávacej pozície, pretože Kuleba naznačil aj možnosť, že budú potrebné kompromisy.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska