Zmeny vo velení Ozbrojených síl SR

Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer
Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer

K prvému máju dochádza k zmenám vo velení Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Po takmer 37 rokoch služby odchádza do zálohy zástupca náčelníka generálneho štábu, generálmajor Štefan Kovács.

Počas slávnostného ceremoniálu sa s generálom Kovácsom rozlúčil minister obrany SR Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko. Zároveň vymenovali jeho nástupcu, ktorým je brigádny generál Peter Babiar. Vymenovali aj nového veliteľa strategického centra krízového manažmentu Generálneho štábu OS SR, plukovníka Martina Remeša.

Na poste náčelníka Generálneho štábu OS SR sa nič nemení. Vláda SR navrhla, aby vo funkcii pokračoval generál Zmeko.

„Žijeme v ťažkej dobe, ktorá so sebou prináša výzvy nielen pre príslušníkov ozbrojených síl. Sila organizácie je však v jej ľuďoch a tu vidím pevný kolektív,“ uviedol počas ceremoniálu generál Zmeko. Poďakoval generálovi Kovácsovi za odvedenú prácu a vyzdvihol jeho obetavé nasadenie počas celej kariéry. Zároveň zaželal obom novým funkcionárom veľa dobrých rozhodnutí.

Generálovi Kovácsovi poďakoval za roky služby v prospech vlasti aj minister obrany SR Jaroslav Naď. „Je mi cťou viesť rezort, ktorého súčasťou sú ľudia odhodlaní napĺňať vojenskú prísahu do bodky bez ohľadu na situáciu, čas alebo miesto. Generál Kovács bol jedným z tých, ktorí prostredníctvom poctivej služby nechávajú v rezorte aj kus seba. Ďakujem,“ vyhlásil minister.

„Práve ťažká doba so sebou prináša nové príležitosti, avšak to hlavné, čo si musíme spoločne želať je, aby sme žili v mieri, najmä keď vidíme hrôzy vojny v našom neďalekom okolí,“ povedal na záver svojho príhovoru aj nový Zástupca náčelníka Generálneho štábu generál Babiar.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska