Slovensko darovalo Ukrajine S-300

Zdroj foto: MO SR - Jozef Žiak
Zdroj foto: MO SR - Jozef Žiak

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Premiér Eduard Heger uviedol, že Slovensko tak urobilo na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty Organizácia Spojených národov, ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie.

„Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým Slovenská republika, ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu,“ skonštatoval premiér.

Darovanie systému podľa Hegera neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť Slovenska je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany spojencov.

Minister obrany Jaroslav Naď neskôr potvrdil, že pôjde o ďalší systém Patriot, ktorý na Slovensko pošlú USA. Nemecko a Holandsko už poskytli pre obranu Slovenska tri batérie Patriotov.

„Celkovo štyri batérie špičkového systému Patriot v najmodernejšej verzii PAC 3 poskytnú neporovnateľne vyšší obranný potenciál ako jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987. Ide teda o jednoznačné posilnenie obrany Slovenska a zároveň adekvátnu náhradu za dosluhujúci systém S-300,“ uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení. „Práve túto podmienku sme mali pri téme možného poskytnutia S-300 Ukrajine, ktorá má plné právo žiadať a dostávať takúto podporu v zmysle článku 51 Charty OSN, ktorá hovorí o pomoci pri výkone sebaobrany,“ uvádza sa ďalej.

Systém S-300 už je bezpečne na ukrajinskom území. Jeho doprava tam trvala dva dni. „Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým výrazne pomôžeme Ukrajine pri ochrane ľudských životov a vlastného územia. Ukrajinci preukazujú, že sú nesmierne odhodlaní brániť svoju vlasť a nevinné životy. Preto veríme, že systém S-300 im pomôže,“ dodalo ministerstvo a vyzvalo ľudí, aby neverili strašeniu a klamstvám v tejto oblasti. „Prosíme, neverte strašeniu a klamstvám v tejto oblasti. Týmto krokom neťaháme Slovensko do vojny. Darovanie systému Ukrajine neznamená, že sa Slovenská republika stala súčasťou konfliktu. Konáme v zmysle dohovorov a postupujeme rovnako, ako ostatné demokraticky zriadené spoločenstvá, ktoré si uvedomujú, že boje na Ukrajine, sú zároveň otázkou našej budúcnosti,“ uzatvára rezort obrany.

O ďalších dodávkach zbraní Ukrajine rokovali ministri zahraničných vecí v stredu a vo štvrtok v Bruseli. Potvrdili, že vo vojenskej pomoci budú pokračovať, no detaily neprezradili. Z posledných dní je známe, že Česko dodalo niekoľko desiatok tankov T-72 a vozidiel BVP-1. Na Ukrajinu smerujú aj dodávky vozidiel Bushmaster z Austrálie, Foxhound z Británie a dronov z USA. Hovorí sa aj o tom, že v blízkosti Odesy sa objavili protilodné rakety Harpoon, ktoré dodala Británia.

Ukrajinci potrebujú ťažkú výzbroj, pretože na východe krajiny už je v plnom prúde masívna bitka o Donbas. Rusi tam presunuli posily a snažia sa obsadiť čo najväčšie územie. Ukrajinská vláda sa snaží z oblasti evakuovať čo najviac civilistov, aby sa v prípade okupácie nestali terčom zverstiev zo strany ruských vojakov tak, ako to bolo v mestách okolo Kyjeva. Na stanicu v Kramatorsku dnes dopadlo viacero rakiet práve v čase, keď na nej čakalo na evakuáciu približne 4 000 ľudí, väčšinou žien a detí. Starosta krátko predtým zverejnil časy odchodu evakuačných vlakov. Po raketovom útoku ostalo najmenej 50 mŕtvych, z toho 5 detí. Ďalších 86 ľudí bolo zranených, väčšinou vážne.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska