Na Slovensko prídu vojaci NATO a rakety Patriot

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď v sobotu po rokovaní vlády oznámili, že na Slovensko by mohlo prísť okolo 1 200 vojakov NATO. Predbežne sú dohodnutí vojaci z Nemecka a Holandska, rokuje sa aj o príchode jednotiek z Česka, Poľska a Slovinska.

Našu protivzdušnú obranu by mali posilniť rakety Patriot, ktoré dodá práve Nemecko. Podľa ministra Naďa je v hre aj 40-členná jednotka Američanov, ktorá by obsluhovali moderné senzory pohybu na hranici s Ukrajinou.

Na Slovensku by tak pôsobila rovnaká medzinárodná jednotka predsunutej prítomnosti NATO, aké už sú vo všetkých troch pobaltských štátoch a v Poľsku. V jednej z týchto jednotiek v Lotyšsku pôsobia aj slovenskí vojaci.

Posilňovanie východného krídla NATO vyvolala agresia Ruska proti Ukrajine. Tá sa dnes už tretí deň bránila útočiacim ruským vojskám. Najviac skúšané bolo opäť hlavné mesto Kyjev, kde sa terčom bombardovania a raketových útokov čoraz viac stávajú aj civilné budovy. Ukrajina hlási, že v snahe preniknúť do mesta sa ruskí vojaci uchyľujú aj k tomu, že sa prezliekajú do ukrajinských uniforiem, aby sa mohli priblížiť k ukrajinským hliadkam a zabiť ich. Podľa Medzinárodného trestného tribunálu je to vojnový zločin.

V noci z piatka na sobotu boli opäť v akcii ruskí výsadkári, ktorí sa snažili uzavrieť obkľúčenie Kyjeva. Ukrajinská stíhačka Su-27 však pri Vasylkove (30 km juhozápadne od Kyjeva) zostrelila transportné lietadlo IL-76, ktoré ich prepravovalo. Nie je známe, koľko ľudí v ňom zahynulo. Pri Vasylkove boli zničené aj dve helikoptéry a Rusi podľa Ukrajincov prišli aj o dva stroje Su-25.

Celkové ruské straty sú podľa Ukrajincov 3500 mŕtvych a 200 zajatých ruských vojakov. Okrem toho bolo zničených 102 tankov, 536 obrnených vozidiel, 14 lietadiel a osem helikoptér. Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov však v Moskve reportérom tvrdil, že ruské vojská neutrpeli na Ukrajine vôbec žiadne straty, čo je očividná lož.

Kým Ukrajina bojuje zo všetkých síl, Západ rozbieha vojenskú pomoc pre ňu. Najaktívnejšie je Poľsko, ktoré dodalo osem bezpilotných lietadiel, sto mínometov aj s muníciou a tisíce delostreleckých granátov. Očakávajú sa aj dodávky protitankových striel Javelin. Británia dodala do Kyjeva 2000 striel NLAW, ktoré majú síce menší dostrel ako Javeliny, ale v mestskom prostredí sú veľmi účinné. Zbrane posiela aj Francúzsko a čo je pomerne zásadné, názor po ruskej agresii zmenilo aj Nemecko. To doteraz odmietalo poskytnúť výzbroj Ukrajine s odvolaním sa na svoj pacifizmus. Teraz však posiela 1000 protitankových zbraní a 500 protilietadlových rakiet Stinger.

Okrem dodávok zbraní sa rovnako intenzívne pracuje aj na sankciách proti ruskému vládnemu režimu. Všetky krajiny EÚ sa zhodli na odpojení Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT. USA zvažujú ešte tvrdší krok – zablokovanie obchodu s ruskými štátnymi rezervami.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska