Slovensko sa chystá prijať utečencov z Ukrajiny

Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer
Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer

Po invázii Ruska na Ukrajinu sa zišla Bezpečnostná rada SR. Ozbrojené sily SR vyčlenili 1 500 vojakov na pomoc polícii na našej východnej hranici. Slovensko má s Ukrajinou 98 km spoločnej hranice a okrem existujúcich hraničných prechodov je pripravené otvoriť ďalšie.

Podľa premiéra Eduarda Hegera Slovensko pomôže ľuďom, ktorí z Ukrajiny utekajú pred vojnou. Samotné Slovensko požiadalo o pomoc NATO. Na mimoriadnom zasadnutí Severoatlantickej rady sme požiadali o aktiváciu článku 4. Tento článok hovorí o bezpečnostných konzultáciách v prípade, že sa spojenci cítia ohrození – a Slovensko sa v dnešnej situácii cíti ohrozené.

NATO zatiaľ vysiela posily na existujúce základne v Pobaltí a v Poľsku. Je však veľmi pravdepodobné, že posily vyšle aj do iných krajín na východnom krídle vrátane Slovenska. Zatiaľ vyslali Američania do Poľska a pobaltských krajín ďalších 800 vojakov, 8 najmodernejších stíhačiek F-35 a 32 bojových vrtuľníkov AH-64 Apache. Kanada, ktorá má v Lotyšsku 800 vojakov, vysiela ďalších 480 vojakov, delostrelecké batérie, fregatu a prieskumné lietadlo. Ďalších 3 400 kanadských vojakov je v pohotovosti a zrejme ich presunú do Európy tiež. Británia zdvojnásobí počet svojich vojakov v Estónsku na 1 600 a posiela tam tanky Challenger, bojové vozidlá Warrior a vrtuľníky Apache. Nemecko poslalo do Litvy 350 vojakov a 100 vojenských vozidiel.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska