Poslanci schválili obrannú dohodu s USA

Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer
Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer

Národná rada Slovenskej republiky odsúhlasila Dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA. Za je prijatie hlasovalo 79 zo 140 prítomných poslancov. Proti bolo 60. Dohodou vzápätí ratifikovala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Minulý týždeň dohodu podpísal v USA minister obrany Jaroslav Naď za účasti ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Jej následné schvaľovanie sprevádzala búrlivá atmosféra v parlamente i pred ním. Nakoniec sa však našiel potrebný počet hlasov. „Ďakujem poslancom za ich odvahu postaviť sa za bezpečnosť Slovenska,“ uviedol premiér Eduard Heger.

Prezidentka Čaputová sa už predtým vyjadrila, že uzavretie dohody podporuje, takže ju ratifikovala hneď, ako jej bola doručená. Aby zmiernila obavy časti verejnosti, pridala k zmluve interpretačnú doložku. Tá obsahuje výklad tých častí zmluvy, na ktoré upozorňovala opozícia. Vlastnú interpretačnú doložku následne pridala aj americká strana. Obsahovo sú obe doložky veľmi podobné. Vyplýva z nich, že USA u nás žiadne jadrové zbrane skladovať nebudú a suverenita Slovenskej republiky nebude narušená. Prípadný vstup amerických vojakov na naše územie naďalej podlieha schváleniu NR SR alebo vlády SR.

Američania môžu na základe zmluvy využívať časti vojenských letísk Sliač a Malacky-Kuchyňa. Na ich modernizáciu poskytnú 100 miliónov dolárov. Zmluva má platnosť 10 rokov. Potom ostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska