USA a Británia evakuujú rodiny diplomatov z Ukrajiny

Zdroj foto: Wikipedia
Zdroj foto: Wikipedia

Spojené štáty nariadili rodinám zamestnancov svojej ambasády v Kyjeve, aby opustili Ukrajinu. Dôvodom sú obavy z možnej ruskej invázie. Odísť môže aj personál, ktorý nie je pre chod veľvyslanectva nevyhnutný.

USA zároveň odporúčali svojim občanom, aby opustili územie Ukrajiny. Ambasáda ostane otvorená a o jej prevádzku sa bude starať základný personál. Americké ministerstvo zahraničia k tomu uviedlo, že ruský útok môže prísť hocikedy. Rovnako začala svoje veľvyslanectvo evakuovať aj Veľká Británia. Tá uviedla, že hoci nie je žiadna špecifická hrozba voči britským diplomatom, približne polovica z nich sa z Kyjeva vráti domov. Ukrajina toto stiahnutie rodín diplomatov označila za predčasné a prehnané.

Rusko dlhodobo popiera, že by chystalo útok na Ukrajinu, hoci na jej hraniciach zhromažďuje vojakov. Moskva však evakuovala približne 50 rodinných príslušníkov svojich diplomatov z ambasády v Kyjeve a konzulátu vo Ľvove už na začiatku januára.

Európska únia zatiaľ nebude sťahovať rodiny diplomatov z Ukrajiny, pretože na to zatiaľ nevidí dôvod. Uviedol to šéf európskej diplomacie Josep Borrell, s tým, že rokovania medzi Západom a Ruskom pokračujú.

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie