Americký odkaz Číne a KĽDR

Zdroj foto: US Navy
Zdroj foto: US Navy

Jedna z najmocnejších zbraní v americkom arzenáli sa počas víkendu objavila na ostrove Guam v Tichom oceáne. Ponorka USS Nevada s balistickými raketami na palube zakotvila v prístave Apro. Je to veľmi nezvyčajné, pretože pohyb takýchto ponoriek býva prísne utajovaný. Tentoraz však ide o demonštráciu sily a jasný odkaz Číne a KĽDR.

Ide o prvú takúto návštevu atómovej ponorky s balistickými raketami na Guame od roku 2016 a iba druhú návštevu od 80. rokov, ktorá bola vopred verejne ohlásená. „Táto návšteva posilňuje spoluprácu USA so spojencami v regióne a tiež demonštruje schopnosti, flexibilitu a pripravenosť USA a pokračujúci záväzok pre bezpečnosť a stabilitu Indo-pacifického regiónu,“ uviedlo americké námorníctvo vo vyhlásení.

Podľa analytikov Washington reaguje jednak na rastúce napätie medzi Čínou a Taiwanom a tiež na sériu severokórejských raketových testoch. Obom krajinám vysiela signál, ktorý ani Peking ani Pchjongjang nemôžu zopakovať. „Posiela to správu, či už zámerne alebo náhodne, že môžeme zaparkovať nejakých sto jadrových hlavíc na vašom prahu a vy o tom ani nebudete vedieť, alebo s tým nedokážete nič urobiť. A naopak to neplatí a ešte dlho nebude,“ povedal pre CNN bezpečnostný analytik a bývalý ponorkový kapitán Thomas Shugart.

KĽDR sa síce vlani pochválila, že dokázala odpáliť raketu z ponorky, ide však len o skúšobné plavidlo. V prípade Číny sa odhaduje, že má šesť ponoriek triedy Typ 094, tie sú však dvakrát hlučnejšie ako americké ponorky a tým pádom sa dajú ľahšie odhaliť. Nesú tiež menej rakiet a jadrových hlavíc.

Najsilnejšia výzbroj

Oproti tomu USS Nevada patrí do triedy Ohio, ktorých má americké námorníctvo vo výzbroji 14. Pôvodne ich bolo 18, ale štyri prestavali na nosiče striel s plochou dráhou letu Tomahawk. Tieto ponorky sú dlhé 170 metrov a priemer kruhového trupu je 13 metrov. Výtlak na hladine je 17 000 ton, po ponorení je výtlak 19 000 ton. Ich rýchlosť pod hladinou prevyšuje 20 uzlov (37 km/h). Hĺbka ponoru presahuje 240 metrov. Vnútri ponorky sú štyri paluby, na ktorých je miesto pre 15 dôstojníkov a 140 námorníkov.

Výzbroj ponoriek triedy Ohio je najsilnejšia spomedzi všetkých ponoriek s balistickými raketami na svete. Nesú až 24 rakiet Trident II, ktoré majú dosah 11 300 km a každá z nich môže niesť až 12 jadrových hlavíc. Ponorky, ktoré prestavali na nosiče striel s plochou dráhou letu, majú 22 odpaľovacích šácht a v každej z nich je sedem Tomahawkov. Dokopy ich teda nesú 154. Ponorky triedy Ohio majú okrem toho na prove ešte štyri torpédomety kalibru 533 mm.

Tzv. americkú odstrašujúcu jadrovú triádu tvoria raketové silá v zemi, strategické bombardéry a ponorky s balistickými raketami. Štrnásť plavidiel triedy Ohio nesie dokopy približne polovicu amerických strategických jadrových hlavíc, ktoré sú v aktívnej službe a predstavujú vetvu tejto triády, u ktorej sa predpokladá najlepšia schopnosť prežitia. Hlavice nie sú pri operačných plavbách dopredu naprogramované na konkrétne ciele. Ponorky sú však v neustálom spojení so strategickým veliteľstvom a môžu zadať ciele veľmi rýchlo.

USS Nevada je v poradí ôsmou ponorkou triedy Ohio. Do služby vstúpila v roku 1986. V rokoch 2008 až 2010 prešla generálkou, počas ktorej tiež vymenili jadrové palivo v jej reaktore. Je to štrvtá loď s týmto menom v americkom námorníctve. Jej predchodkyňou bola bitevná loď USS Nevada, ktorú poškodili Japonci počas útoku na Pearl Harbor 7. decembra 1941. Po oprave sa vrátila do služby a po vojne poslúžila ako cvičný cieľ počas jadrových testov.

Ponorky triedy Ohio ostávajú na mori priemerne 77 dní. Potom sa vrátia na mesiac do prístavu na údržbu a doplnenie zásob. Každá ponorka má dve kompletné posádky, ktoré sa na nej striedajú. Kým je jedna niekoľko mesiacov na mori, druhá má voľno. Počas operačnej plavby sa nemusia vôbec vynoriť. Ich vytrvalosť obmedzujú jedine zásoby potravín pre posádku. Ich pohyb podlieha utajeniu a iba veľmi zriedkavo ich je možné odfotiť mimo ich domovských prístavov v USA. Aj preto je verejná ukážka USS Nevady na Guame silným odkazom.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska