Spoločný výcvik pilotov NATO bude aj v Česku

Zdroj foto: IFTS
Zdroj foto: IFTS

Krajiny, ktoré sa v lete dohodli na vytvorení Európskeho leteckého výcvikového programu NATO, preň vybrali prvé dve základne. Jedna z nich je v Taliansku a druhá v susednom Česku.

Na programe NFTE (NATO Flight Training Europe) sa dohodli ministri obrany 10 členských krajín Severoatlantickej aliancie v júni tohto roka. Podieľajú sa na ňom Belgicko, Česko, Čierna Hora, Grécko, Maďarsko, Rumunsko, Severné Macedónsko, Španielsko, Taliansko a Turecko. Základnou myšlienkou je, že ak sú vojaci NATO nasadení do operácií spoločne, tak potom má zmysel, keď sa budú systematicky pripravovať a cvičiť tiež spoločne. Okrem zvyšovania interoperability to tiež znižuje náklady. MFTE je prvou iniciatívou tohto typu a jej výsledkom má byť sieť výcvikových stredísk v Európe pre pilotov stíhačiek, vrtuľníkov i operátorov dronov.

Teraz sa dohodli na umiestnení prvých dvoch takýchto stredísk. Prvé bude Centrum leteckého výcviku (Flight Training Center) v českých Pardubiciach. Druhým bude Medzinárodná letecká škola (International Flight Training School) v Decimomannu v Taliansku. V oboch budú poskytovať špičkový výcvik pre stíhacích pilotov zo všetkých zúčastnených krajín. Prví žiaci by mali začať výcvik v týchto strediskách v roku 2023.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska