Putin chce zastaviť rozširovanie NATO

Zdroj foto: Пресс-служба президента России
Zdroj foto: Пресс-служба президента России

Moskva chce od Západu požadovať záruky, že Severoatlantická aliancia sa nebude rozširovať ďalej smerom na východ a že nebude rozmiestňovať svoje jednotky v blízkosti ruských hraníc. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin.

„V dialógu s USA a ich spojencami budeme trvať na vypracovaní konkrétnych dohôd, ktoré by vylúčili akékoľvek ďalšie rozširovanie NATO smerom na východ,“ povedal Putin počas ceremónie v Kremli, na ktorej mu odovzdali poverovacie listiny veľvyslanci viacerých krajín vrátane Slovenska. Dodal, že na západnej hranici Ruska sa hromadia hrozby. Preto ponúkol začatie vzájomných rokovaní, na ktorých chce od Západu požadovať „právne záväzné záruky“.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zároveň varoval NATO pred rozmiestnením jadrových zbraní vo východných členských krajinách. Táto možnosť sa objavila po správe, že niektorí koaliční partneri v novej nemeckej vláde sú proti jadrovým zbraniam na nemeckom území. Vtedy sa objavila úvaha, že po ich stiahnutí z Nemecka môže požiadať o ich rozmiestnenie Poľsko. Nič také sa však nestalo a nová nemecká vláda jadrové zbrane NATO na svojom území chce ponechať.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska