Ozbrojené sily SR utlmujú výcvik

Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer
Zdroj foto: MO SR / Jakub Neubauer

Opatrenia prijaté v súvislosti s núdzovým stavom a nasadenie síl na pomoc zdravotníctvu a asistenciu Policajnému zboru SR si vyžiadali utlmovanie plánovaného výcviku. Prebiehajúce výcvikové aktivity a rotácia jednotky nasadenej v Pobaltí budú ale dokončené.

 „Ozbrojené sily hlavné výcvikové úlohy tohto roku splnili. Podarilo s a nám dobehnúť sklz vo výcviku z minulého roku, dokončíme plánované medzinárodné cvičenia, akými je účasť 11. mechanizovaného práporu na cvičení Combined Resolve XVI v Nemecku a rotácia našich vojakov v Pobaltí spojená s výcvikom v Poľsku. Aktuálne prijaté opatrenia v súvislosti s vyhláseným núdzovým stavom a predpokladom výraznejšieho nasadenia síl a prostriedkov na pomoc v boji s pandémiou, nás vedú k utlmeniu výcviku, tak aby sme boli pripravení splniť stanovené úlohy,“ vyhlásil náčelník Generálneho štábu OS SR, generál Daniel Zmeko.

V najbližšej dobe sa významná súčasť pozemných síl bude podieľať spolu s technikou na dlhodobo plánovanom medzinárodnom cvičení Combined Resolve XVI v Nemecku, ktoré preverí našu interoperabilitu s jednotkami spojencov. Zároveň začíname presun novej rotácie do spojeneckej operácie Predsunutá prítomnosť v Pobaltí. V tomto prípade sa bude jednať o prvé operačné nasadenie nových samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Počas presunu, ktorý je súčasťou výcviku, sa vojaci spolu s technikou zúčastnia na spoločnom výcviku s poľskými a americkými delostrelcami vo výcvikovom priestore Orzysz. Prvých osem kusov húfnic Zuzana 2 si príslušníci Pozemných síl OS SR prevzali koncom júla.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska