Britskí vojaci sa vrátia do Nemecka

Zdroj foto: Sgt Nick Johns RLC / MoD
Zdroj foto: Sgt Nick Johns RLC / MoD

Britskí vojaci boli súčasťou okupačných vojsk po druhej svetovej vojne a zostali v západnom Nemecku aj počas celej studenej vojny. Po jej skončení ich najmä pre úsporu nákladov stiahli domov. Teraz sa však Briti na kontinent opäť vracajú.

Vojaci, technika aj potrební civilní kontraktori sa budúci rok vrátia na základňu Sennelager v strede Nemecka. K tejto základni patrí takmer 120 štvorcových kilometrov výcvikového priestoru, čo umožňuje rozsiahle manévre. Briti tam cvičili od konca druhej svetovej vojny. Nachádza sa tam aj priestor na výcvik boja v zastavaných oblastiach.

Britský minister obrany Ben Wallace k tomu povedal, že „pripravenosť a prítomnosť odrádza našich protivníkov“. Mal na mysli Rusko, ktoré zhromažďuje vojská pri východných hraniciach NATO. „Keď budeme sedieť v Tidworthe (základňa v Anglicku), tak neodradíme protivníkov ako Rusko, ktoré neustále mení svoj stupeň pripravenosti, aby sme odhadovali jeho úmysly. Krajiny NATO sú týmito aktivitami veľmi znepokojené,“ dodal Wallace.

Podobné základne ako nemecký Sennelager, chce Británia zriadiť aj v africkej Keni a v Ománe na Blízkom východe. Je pravdepodobné, že na nich rozmiestnia aj nový 1200-členný pluk špeciálnych jednotiek Rangers, ktorého vznik britská armáda oznámila len deň predtým. Budú ho tvoriť štyri prápory po 300 vojakov, pričom jeden nasadia v Európe, dva v Afrike a jeden na Blízkom východe. Do týchto práporov vyberú najskúsenejších vojakov, ktorí dostanú najmodernejšie vybavenie vrátane robotov na zneškodňovanie náloží a malých prieskumných dronov. Úlohou týchto jednotiek nebude asistovať s výcvikom domácich jednotiek, ale bojovať spoločne s nimi. Ich motto je „Všetkými prostriedkami“.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska