Elitní ostrostrelci nosia perá hlucháňa

Zdroj foto: wikipedia.org / Utente:Jollyroger
Zdroj foto: wikipedia.org / Utente:Jollyroger

Tradícia talianskych mobilných jednotiek Bersaglieri siaha do prvej polovice 19. storočia. Dodnes hrdo nosia prilby ozdobené perami hlucháňa. V akcii si ich môžete pozrieť na videu, ktoré zachytáva tieto talianske jednotky na cvičení Steadfast Defender 2021 v Rumunsku.

Názov Bersaglieri znamená Ostrostrelci. Tieto jednotky vytvoril generál Alessandro La Marmora 18. júna 1836 v rámci Sardínskej kráľovskej armády, ktorá sa neskôr stala základom Talianskej kráľovskej armády. Pretože Sardínia bola chudobná, nemohla si dovoliť veľkú kavalériu. Namiesto toho vznikli tieto jednotky ľahkej pechoty, ktoré kládli dôraz na pohyblivosť. Vojaci sa presúvali behom namiesto pochodu a na bojisku ich nasadzovali prekvapujúco rýchlo na miestach, kde práve nastala potreba. Namiesto tradičnej pechoty operovali vo voľnejšej zostave a nestrieľali salvou, ale každý vojak jednotlivo podľa uváženia. Preto mali 60 nábojov namiesto bežných 40. Dôraz sa u nich kládol na fyzickú kondíciu a presnú mušku.

Symbolom jednotiek Bersaglieri sa stali perá hlucháňa, ktoré nosili na pokrývke hlavy. Dodnes ich majú na klobúku, ktorý nosia k slávnostnej uniforme, ale aj na prilbe, ktorú nosia do boja. Kedysi slúžili ako kamufláž, dnes sú symbolom hrdosti. A už dlho nepochádzajú zo skutočných hlucháňov, ale sú vyrábané synteticky.

Počas prvej svetovej vojny niektoré jednotky Bersaglieri dostali do výbavy bicykle, aby sa zvýšila ich pohyblivosť. Dnes sa mobilita dosahuje inými spôsobmi. Bersaglieri sú jednotky mechanizovanej pechoty, ktoré využívajú na presun pásové vozidlá Dardo alebo osemkolesové bojové vozidlá Freccia.

Na videu vidno v akcii práve pásové bojové vozidlá pechoty Dardo. Taliansko ich vyvinulo v 80. rokoch ako náhradu za americké transportéry M113, ktoré Bersaglieri používali predtým. Do výroby sa dostali koncom 90. rokov a slúžia i vyrábajú sa dodnes. Vozidlo váži 23 ton a s 500-koňovým turbodieselom dosahuje rýchlosť 70 km/h. Pancier ho chráni proti projektilom do ráže 25 mm. Posádka je trojčlenná a vzadu v korbe je možné prepravovať ďalších šesť vyzbrojených vojakov. Na strope je veža, v ktorej je kanón kalibru 25 mm a guľomet kalibru 7,62 mm. K tomu je možné pridať dve protitankové rakety Spike.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska