Na Slovensku sa plánuje 32 cvičení so zahraničnými vojakmi

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Na Slovensku by sa malo v prvom polroku 2022 konať 32 cvičení za účasti príslušníkov zahraničných ozbrojených síl. Naopak, našich vojakov by mali vyslať na 60 cvičení v zahraničí. Vyplýva to z návrhu nášho ministerstva obrany, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Už tradične by sa malo konať cvičenia Slovenský štít. V roku 2022 by sa na ňom mali zúčastniť aj vojaci z USA, Nemecka, Chorvátska a Maďarska. Pripravuje sa výsadkárske cvičenie Síl pre špeciálne operácie, na ktorom sa bude podieľať šesť ďalších štátov. Viaceré cvičenia so zahraničnými kolegami plánuje aj Vojenská polícia.

Na špeciálne operácie budú zamerané aj viaceré cvičenia za účasti našich vojakov v cudzine. Napríklad v Taliansku by mali absolvovať spoločný výcvik so 173. výsadkovou brigádou USA. V Maďarsku zas bude cvičenie zamerané na plánovanie, uskutočnenie a koordináciu špeciálnych operácii. Slováci by sa mali zúčastniť aj na medzinárodnom cvičení prieskumníkov Ghost Hunters v Česku. Plánuje sa tiež účasť na leteckých dňoch v Belgicku, Dánsku a Veľkej Británii.

Podľa ministerstva obrany sú vojenské cvičenia jedným zo základných nástrojov na zvyšovanie pripravenosti Ozbrojených síl SR. Cieľom cvičení je plnenie záväzkov v rámci medzinárodnej spolupráce, ale aj vyplývajúcich z členstva v medzinárodných organizáciách.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska