Rezort obrany pomohol organizovať technologickú konferenciu ITAPA

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Na najväčšej technologickej konferencii na Slovensku vystúpili aj minister obrany Jaroslav Naď a štátny tajomník MO SR Marian Majer. Organizovanie konferencie ITAPA podporilo aj ministerstvo obrany a predstavitelia rezortu na nej prezentovali vízie a riešenia v oblastiach nových bezpečnostných výziev.

„Aj preto, že ITAPA pokrýva aj oblasti ako boj s dezinformáciami, hoaxami, kybernetická obrana a bezpečnosť, sa ministerstvo obrany stalo po prvýkrát partnerom tohto podujatia a tešíme sa na spoluprácu v budúcnosti. Potvrdzuje sa, že o tieto témy je enormný záujem, a to aj na úrovni vlády SR,“ uviedol minister Naď po diskusii na tému „Slovensko zmietané dezinformáciami“.

Zároveň avizoval prijatie strategických dokumentov, ktoré majú v tejto oblasti posunúť boj proti hybridným hrozbám na Slovensku na adekvátnu úroveň. „Teším sa z toho a verím, že nám to spoločne pomôže zaistiť strategický prístup vlády a štátnych inštitúcií smerom k zaisteniu bezpečnosti a obrany SR a jej občanov. Pretože častokrát dezinformácie a hybridné hrozby, ktorým denno-denne čelíme, smerujú proti záujmom našej krajiny a občanov,“ uviedol Naď.

Štátny tajomník Majer bol súčasťou diskusie „EÚ a NATO: Ako budovať bezpečnú Európu?“, v rámci ktorej spolu so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Martinom Klusom a poslancami NR SR Tomášom Valáškom a Vladimírou Marcinkovou diskutovali o tom, ako funguje dialóg medzi EÚ a NATO z bezpečnostného a obranného hľadiska. V rámci panelu zdôraznil, že spolupráca EÚ a NATO je nevyhnutná pri adresovaní súčasných bezpečnostných výziev a nemá inú alternatívu. „Slovensko podporuje jej posilnenie vo všetkým dimenziách s dôrazom na oblasť kybernetickej bezpečnosti, hybridných hrozieb a obrannej spolupráce,“ povedal.

Za najväčšiu výzvu budúcnosti považuje Majer dobudovanie európskych obranných spôsobilostí tak, aby mohla EÚ v dostatočnej miere odbremeniť amerických spojencov a dokázala pri adresovaní bezpečnostných výziev v Európe a jej okolí pôsobiť autonómne. Zdôraznil tiež potrebu aktívnej angažovanosti EÚ pri tlmení čínskeho vplyvu v európskej ekonomike a v technologickom priestore.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska