KĽDR dokáže vystreliť raketu z ponorky

Zdroj foto: KCNA
Zdroj foto: KCNA

Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala balistickú raketu odpaľovanú z ponorky. To by znamenalo, že sa arzenál severokórejského režimu posunul na vyššiu úroveň.

Tvrdenie o testovaní rakety doložila severokórejská agentúra KCNA sériou fotiek, na ktorých vidno raketu vychádzajúcu z morskej hladiny. Napokon sa vynorila aj samotná ponorka. Test potvrdili aj juhokórejské zdroje, podľa ktorých raketu odpálili pri prístave Sinpcho, ktorý je základňou severokórejských ponoriek. Strela dosiahla výšku 60 km a dopadla do Japonského mora 450 km od miesta štartu.

OSN zakazuje KĽDR testy balistických rakiet či nukleárnych zbraní, Severná Kórea však v uplynulých týždňoch vykonala sériu testov striel, ktoré označila za hypersonické zbrane ďalekého dosahu. Balistické strely sa považujú za nebezpečnejšie ako strely s plochou dráhou letu, pretože majú väčší dolet a rýchlosť a unesú väčšiu hlavicu.

Agentúra KCNA informovala, že balistická strela odpálená z ponorky využíva pokročilé technológie na ovládanie a navádzanie, ktoré jej umožňujú pohyb aj do strán. Údajne je dokonca schopná kĺzavého letu a skokov počas letu. Takýmto manévrovaním by sa mohla vyhnúť obranným systémom.

Bližšie k nepriateľovi

Použitie rakiet na ponorkách má viacero výhod. Dajú sa ťažšie zistiť a možno ich tiež nasadiť na miestach omnoho bližšie k nepriateľovi. Severná Kórea však zároveň informovala, že strela bola odpálená z rovnakej ponorky, z akej sa testovali staršie rakety v roku 2016. To by znamenalo, že krajina síce mohla dosiahnuť pokrok v oblasti raketových technológií, no stále nemá pre ne dostatok nosičov. Väčšina ponoriek v severokórejskej flotile je zastaraná a rakety dokáže vypúšťať iba experimentálna trieda Gorae používaná na testy.

Vojenské schopnosti severokórejského režimu sa ťažko odhadujú. Okrem striel kratšieho dosahu má Severná Kórea päť typov rakiet s doletom 1 500 až 4 500 km. Má tiež balistické strely Hwasong-14 s doletom 10 000 km a Hwasong-15 s doletom až 13 000 km. Nie je známe, koľko rakiet z každého typu má severokórejská armáda k dispozícii. Aj dolet je len vypočítaný. KĽDR totiž pri testoch nevypúšťa rakety po balistickej krivke, kedy by mali ideálny dosah, ale strmo dohora, niekedy ať kolmo. Väčšinu energie tak raketa spotrebuje na to, aby vyletela do výšky, nie do diaľky.

Severokórejské raketové testy sa zintenzívnili po nástupe súčasného vodcu Kim Čong-una k moci. Na Kórejskom polostrove teraz prebiehajú preteky v zbrojení. Svoju prvú vesmírnu raketu testuje aj Južná Kórea, tá zároveň vyvíja nové stíhačky a riadené strely. Pokusy o mierové rozhovory medzi KĽDR a USA stroskotali. Spojené štáty požadujú, aby sa Severná Kórea vzdala svojho jadrového programu pred uvoľnením sankcií, tá to odmieta.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska