Najťažší test hliadok v NATO

Zdroj foto: NATO
Zdroj foto: NATO

Cvičenie Cambrian Patrol sa koná vo Walese každoročne už od roku 1959. Vojenskí partneri z celého sveta ho rešpektujú ako najťažší test NATO pre hliadky. Už len účasť na cvičení sa pokladá za prestíž.

Cvičenie organizuje 160. waleská brigáda, ktorá má základňu v Brecone. Koná sa vo výcvikovom priestore Sennybridge na okraji národného parku Brecon Beacons. V tejto horskej oblasti sa konajú aj cvičenia špeciálnych jednotiek SAS.

Tento rok sa na cvičení Cambrian Patrol zúčastnilo 96 tímov. Ide tak o najväčšiu súťaž svojho druhu, čo ju robí jedinečnou. Väčšina tímov bola britských, 17 bolo zahraničných, pričom ten najvzdialenejší prišiel z Nového Zélandu. Na to, aby sa kvalifikovali, museli niektoré zahraničné tímy najprv vyhrať podobnú domácu súťaž.

V začiatkoch po roku 1959 išlo o víkendové cvičenie, ktoré zahŕňalo pochod cez hory na dlhú vzdialenosť. Zakončené bolo streleckou súťažou. V súčasnosti sa cvičenie čo najviac približuje realite. Zúčastňujú sa na ňom malé hliadkové tímy zložené zo 6-8 vojakov. Na začiatku im dôkladne skontrolujú vybavenie, aby sa organizátori uistili, že majú zodpovedajúce oblečenie a výstroj. Velitelia hliadok potom dostanú rozkazy, s ktorými oboznámia svoje tímy. Rozkazy sú založené na špecifických scenároch, ktoré zahŕňajú aj nepriateľské sily. Hliadky si na mape musia vypracovať trasu, ktorou pôjdu vo dne v noci a budú sa na nej potýkať s pripravenými scenármi – evakuáciou zranených, zneškodnením nástražných výbušných zariadení, zbieraním spravodajských informácií, ochranou pred pôsobením zbraní hromadného ničenia, prekonávaním vodných tokov a tiež blízkym prieskumom cieľa.

Na získanie zlatej medaily z tohto cvičenia treba získať najmenej 75 percent bodov pričom žiadnu úlohu nemožno splniť na menej ako 65 percent. Ide o najvyšší test ľudskej vytrvalosti a tímového ducha. Občas sa o Cambrian Patrol hovorí aj ako o olympiáde vojenských hliadok. Tento rok sa podarilo získať zlatú medailu z 96 účastníkov iba trom tímom vrátane jednej hliadky indickej armády.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko